Maaien waterplanten IJmeer en Markermeer

Geplaatst op 12-07-2019  -  Categorie: Verenigings nieuws  -  Bron: Maaien waterplanten IJmeer en Markermeer

Op 10 juli heeft de Stichting Maaien Waterplanten IJmeer Markermeer (SMWIJM), eindelijk opdracht kunnen geven voor het maaien van ruim 400 hectare waterplanten op het IJmeer en Markermeer. De Provincies Noord-Holland en Flevoland, en de gemeenten Almere, Hoorn, Edam-Volendam, Waterland, Gooische Meren maken dit mogelijk. Dit betekent dat voor het vakantieseizoen start de belangrijkste knelpunten aangepakt worden.

Maandag 15 juli a.s. start de firma Last bij Hoorn, en de firma Wormsbecher op het IJmeer. De gebieden die gemaaid worden zijn dit jaar, met dank aan Waterrecreatie Nederland, ook terug te vinden in de app ‘Waterplantenmelder'. Nieuw dit jaar is dat gebruikers via de app niet alleen overlast kunnen delen, maar ook wekelijks een update krijgen waar er gemaaid is. De te maaien gebieden zijn vastgesteld op basis van recente waarnemingen van watersporters. Zo kunnen we zo efficiënt mogelijk maaien, daar waar de overlast het hevigst is. SMWIJM houdt via een WhatsApp-groep havenmeesters en verenigingsbestuurders dagelijks op de hoogte van de locaties waar is gemaaid. Zij kunnen deze actuele informatie verder delen met hun ligplaatshouders, havengasten en verenigingsleden.

Nu het maaien dit jaar van start gaat, kijkt de Stichting vooruit met haar oprichters Watersportverbond en HISWA, want voor 2020 is een nieuwe vergunning nodig. Stichting SMWIJM wil het aantal te maaien hectares fors uitbreiden. Daarnaast wil de Stichting SMWIJM, net zoals op de Randmeren, een verruiming van de maaiperiode, aanpassing van de maaihoogte en de maaifrequentie, en de flexibiliteit binnen de vergunning om gebieden te mogen aanwijzen op basis van ernstige overlast. Het allerbelangrijkste is natuurlijk dat er ook meer geld beschikbaar komt voor het maaien. SMWIJM heeft goede hoop op een structurele bijdrage van Amsterdam, maar zal ook bij betrokken gemeenten aankloppen voor een structureel hogere bijdrage.

Download de app

De waterplanten app is beschikbaar in de Apple App Store en de Google Play Store. Klik op een van de buttons hieronder om direct naar de downloadpagina van de store te gaan.


Plaats een reactie

Inloggen om een reactie te plaatsen.


Jan Henk van Weerd
21 jul 2019 10:38

Blij dat dit nu eindelijk van start is gegaan. Met mijn platbodem vaar ik ook in ondieper water en heb regelmatig last van de waterplanten.