Sfeerverslag 9 juli 2023

Coastal Scheveningen 2023

Verslag van Janhein Kohlmann

 

Vanaf zaterdag wordt gewaarschuwd voor mogelijk onweer op zondagmiddag in Scheveningen. Dus op zaterdagavond pastamaaltijd erin en vroeg naar bed. Zondagmorgen vol goede zin de riemen uit de C4+ IJmeer opladen op het dak van Alex z’n stationwagen. De boot die wij hebben geleend is een fonkelnieuwe limoenkleurige Ave boot, identiek aan de IJmeer. Het achterste roer blijkt niet gemonteerd te zijn, dus sturen moet met de stuurbare skeg.

In Scheveningen verzamelen de deelnemers in het gebouwtje van ‘de visvereniging’, vandaag gebruikt door de Scheveningsche Roei vereniging. Het keukenpersoneel van het koffiehuis-achtige gebouwtje houdt vandaag een kansloze wedstrijd met de hongerige roeiersmagen…

Daarna het palaver, waar de wedstrijdleiding meteen het plan uitlegt om, wegens het naderend onweer, zo snel mogelijk te starten. Roeiers en met marifoon behangen stuurlieden snellen vervolgens in recordtijd in de boten. Nou ja, op één ploeg na, die krachtig tegenstand biedt aan dit verzoek, waardoor de wedstrijd slechts 5 minuten eerder gestart kan worden. De herenploeg van WVIJ is reeds als 2e ploeg van het strand vertrokken, dus aan ons ligt het niet.

Vanaf de startlijn vliegt het veld er meteen vandoor. WVIJ ligt laatste maar Ewouts ‘magische AT5-woorden’ in onze gedachten geven ons extra kracht, en met 20 harde halen werd de op één na laatste ploeg gepasseerd. Op naar de volgende boot, waarin een ex-wereldkampioen in de coastal C1x! Bij de Naald van Kijkduin wordt de eerste boei gerond en op een of andere manier is het aanmerkelijk harder gaan waaien. Met stroming en wind uit tegengestelde richting, verdient Fred op boeg de meeste lof omdat hij zijn rechterarm 10 cm langer laat uitrekken door voortdurend ‘bakboord sterk’ te moeten roeien. De golven worden binnen korte tijd van 30 naar 100 cm hoog (dit is helaas niet overdreven). Met maar zelden een snoek, roeit de ploeg toch soepel naar de laatste boei. De boot is even in de war qua richting maar na een perfecte uitvoering van de 180 graden techniek draait de boot gewillig in de juiste richting, om vervolgens met keiharde-stroom-en-meewind in de richting van het stenen havenhoofd te suizen. In het laatste stuk wordt gemakkelijk de ‘twee plat’ (=15Km/h) bereikt, en we eindigen als op één na laatste.

De uiteindelijke achterstand op de jongelui moeten we nog verder analyseren. Wij vermoeden een storing in de tijdwaarneming. Belangrijkste is ons geweldige avontuur op zee. Jammer voor onze andere ploeg dat het Verkeers Veiligheidscentrum Scheveningen het iets te dol vond om er een mixed heat achteraan te plakken……

Enfin, het onweer bleef uit, de wind ging weer liggen. En onze riemen reden ongeschonden, voltallig en blij terug hun geliefde boot de ‘IJmeer’. Roeiers waren mannen geworden.

coastal-scheveningen

De roeiers van de heren- en de mixedploeg van WVIJ in de vissershaven van Scheveningen:

Eus, Jan Hein, Johan, Fred, Annika, Alex, Hans en Ulrike.

 

cr-scheveningen

De herenploeg van WVIJ roeit op vanuit de vissershaven naar de start op volle zee.