Leo Jongsma

 

In memoriam 

leojongsma

 

 Om van een verzameling individuen een groep te maken, heb je mensen nodig die iedereen kent en door iedereen worden bemind. Leo Jongsma was zo’n geliefd lid van onze vereniging. Hij is 14 maart jongstleden overleden.
Leo was een markante man. Lang, mooi hoofd, diepe stem, en met een gulle lach, die zijn liefde voor het leven verried. Hij hield van mensen, van verhalen, van een grap, een goede streek. Hij is altijd jong van geest gebleven. In de beginjaren gingen onze kinderen nog wel eens mee met de IJburgsail en na aankomst lagen we dan vaak naast de boot van Leo en Jet. De kinderen waren nog jong en dus wel eens irritant, maar Leo kon altijd erg om hun capriolen lachen. Het maakte de kwajongen in hem wakker.
Leo en Jet hadden ook een boot waar menig lid van onze vereniging stiekem jaloers op was: de Jizz, een J-92. Een Spartaanse boot – een veredelde open boot – maar als eeuwige jongere deerde dat hem in het geheel niet. Want de boot ging hard, echt hard. En wat kon Leo daarvan genieten. Als een kleine jongen zo blij mocht hij daar graag over vertellen. Hij hield van de snelheid, maar toch hoefde hij niet per se sneller te varen dan de ander. Daar was hij te aardig voor.

Samen met Jet vormde Leo het ongekroonde koningspaar van onze vereniging. Jet jarenlang als voorzitter, met Leo altijd aan haar zijde. Een twee-eenheid die liefde en warmte uitstraalde. Samen waren ze altijd overal: in de haven op de boot, bij de ALVs, de IJburgsails en de andere evenementen die werden georganiseerd.

We zullen Leo erg gaan missen. Wij wensen Jet en de (klein)kinderen sterkte met het verlies.

Pieter Rein

 

leo2

 

 

Ik heb Leo gekend als een altijd vrolijk, oprecht en recht voor zijn raap persoon.
Hij hield van de eenvoud en was snel tevreden. Zijn motto was: doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg.
Het was een fervent zeiler, al heel zijn leven lang. Zeilde een J92 maar hees nooit de gennaker, "te veel gedoe". Wilde me vaak graag een en ander uitleggen hoe het zat met de verschillende zeilboten van de passanten in de haven.
Hij heeft veel meegedacht en bijgedragen bij de aanleg en ontwikkeling van de haven, de materiaalkeuze, de reling aan de lange steiger, het optimistenrek, de reparaties van installaties, enz. Hier heeft Leo de WVIJ veel ideeën voor aangereikt en de vereniging ontzettend veel mee geholpen.
Vooral het aanstekelijke schaterende lach geluid van hem, wat in de directe omgeving nooit onopgemerkt bleef, zal ik missen.

Vaar wel Leo!

Peter Corstiaans