112, ook om de reddingboot te alarmeren

Geplaatst op 12-02-2019  -  Categorie: Algemeen  -  Auteur: KNRM  -  Bron: KNRM

Heb je in Nederland hulp nodig na een ongeluk dan bel je het alarmnummer 112. De meldkamer zal dan vragen: wilt u politie, brandweer of ambulance? Je maakt een keuze en binnen de kortste tijd zijn de hulpdiensten bij je.

Maar wat als je op het water hulp nodig hebt? Ook dan kun je 112 bellen, maar de keuze voor een reddingboot krijg je niet automatisch aangeboden.

Sla je alarm op het water? Dan zijn dit de belangrijkste tips:

  1. Vertel rustig, maar vooral duidelijk dat je hulp nodig hebt op het water.
  2. Vertel precies wat er aan de hand is met de slachtoffers of met je schip. Zo krijgt de centralist een duidelijk beeld van de situatie om de benodigde hulp te sturen.
  3. Vertel zo duidelijk mogelijk wat je locatie is: door middel van coördinaten, betonning in de buurt of zichtbare objecten om je heen.
  4. De centralist stelt extra vragen om de situatie nog beter in te schatten en de reddingbootbemanning van extra informatie te voorzien. Blijf vooral rustig, want op de achtergrond is de alarmering van de reddingboot al gestart.
  5. Soms geeft de centralist advies hoe je moet handelen voordat de hulp aanwezig is. Volg deze adviezen zo goed mogelijk op.

Watersporters twijfelen soms om 112 te bellen, omdat de situatie niet bedreigend genoeg is. In dat geval is de KNRM Helpt-app een uitstekend hulpmiddel. In de app kun je zelf de keuze maken tussen ‘Assistentie’ of ‘Noodgeval’. Kies je voor ‘Assistentie’, dan ga je uit van niet-spoedeisende hulp en krijg je de KNRM Alarmcentrale aan de lijn. De KNRM Alarmcentrale brengt je in verbinding met het dichtstbijzijnde reddingstation voor advies en een hulpafspraak. Kies je voor ‘Noodgeval’ dan is er sprake van een spoedgeval heb je direct contact met het Kustwachtcentrum.

Wanneer je via de KNRM Helpt-app alarmeert, beschikken de KNRM Alarmcentrale of de Kustwacht direct over je positie, de scheepsnaam, het aantal opvarenden en eventuele thuisblijvers, die je vooraf in de app hebt geregistreerd. Deze informatie is van groot belang en versnelt de hulpverlening enorm.

Lees hier alles over de app

download IOS

 Download Android


Plaats een reactie

Inloggen om een reactie te plaatsen.


Er zijn nog geen reacties geplaatst