24uurs zeilrace 2023

Geplaatst op 26-08-2023  -  Categorie: Zeilwedstrijden  -  Auteur: Jelmer Steenaart

24-uurs Zeilrace 2023: Spanning en sensatie

Meer dan 350 deelnemers, elf boten van leden WV IJburg

Op 25 en 26 augustus 2023 werd voor de 58e keer de 24-uurs zeilrace gehouden, georganiseerd door de Nederlandsche Vereeniging van Kustzeilers. Deelnemers in verschillende klassen starten op vrijdagavond vanuit verschillende starthavens, en moeten dan in 24 uur zoveel mogelijk mijlen maken, varend over het Markermeer, IJsselmeer, de Waddenzee en de Noordzee. De finish is 24 uur later in de haven van Medemblik.

Er deden meer dan 350 boten mee, waarvan elf van leden van WV IJburg. Was het leuk om mee te doen en zijn er goede tijden gemaakt? Lees onderstaand verslag van ons lid Jelmer Steenaart, die met zijn Red Delicous in 24 uur 143 mijl aflegde, en daarmee 8e werd in de klasse Tocht 2.

De 24-uurs Zeilrace 2023: een avontuur dat ons team niet zal vergeten

De 24-uurs Zeilrace 2023. Er deden dit jaar van WV IJburg elf boten mee. Zo ook de Red Delicious, een Sunwind 30, die als ik het goed heb voor de achtste keer meedeed. Mijn aartsrivaal de Zotter (Waarschip van Pieter Rein) deed ditmaal niet mee, en dat was jammer, want tegen (en met) de Zotter varen voegt altijd een extra vleugje fanatisme toe.

Mijn bemanning bestond - naast mijzelf - uit mijn zus Eke en twee goede vrienden Gerrit-Jan en Tox, allemaal goede zeilers. Wij deden mee aan de Tocht 2, een klasse waarin boten met een waterlijnlengte tussen de 7 en 8 meter het tegen elkaar opnemen. Ook deze editie was een avontuur dat ons team niet zal vergeten. Met snel wisselende weersomstandigheden, prachtige donkere luchten met zware buien en wind en een spannende finish, was het een ervaring om te koesteren.

24uurs1
Ons team ging vrijdagavond om 18.30u vol enthousiasme van start, ergens tussen Uitdam en Pampus. De sfeer aan boord was fantastisch, mede door de pokebowl van Lynette met zalm en tonijn na de start. We waren vastberaden om een goede prestatie neer te zetten. Na de start bij P1 was het eerste rak naar de sport J boei mooi bezeild met een NW wind. Vanaf daar begon het puzzelen over ons volgende rak en hoe verder…. De wind zou namelijk vanaf 23:00 uur gaan draaien naar het westen en in de ochtend zelfs naar het ZW. En de boot presteert het beste als er om en nabij halve windse rakken wordt gevaren, liefst met gennaker.

24uurs2

Het was een mooie nacht met deels een halfvolle maan en goed zicht, wat het navigeren vergemakkelijkte. Alle schepen hebben een driekleurig toplicht zodat je kunt zien welke kant een naderend schip opvaart. We draaiden onze mijlen waarbij de uitdaging was zoveel mogelijk wind te blijven vinden, tussen Enkhuizen en Lelystad waaide het nog aardig maar de wind nam ’s nachts behoorlijk af. Rond een uur of 5 zaterdagochtend zijn we door de sluis gegaan bij Enkhuizen naar het IJsselmeer. In de ochtend begon het flink te waaien, een straffe winkracht 5 bij vlagen 6. Zo zeilden wij onze mijlen op het IJsselmeer, zelfs helemaal naar de Afsluitdijk bij het nieuwe windpark.

24uurs3

Bij de foto: Jelmer Steenaart (rechts op de foto) en zijn bemanning.

Tijdens de laatste uren van de race kwamen we voor een uitdaging te staan.
We hadden onvoldoende rekening gehouden met de veranderende weersomstandigheden en werden enigszins overmoedig. We dachten dat we nog meer konden bereiken en namen te veel risico. Helaas keerde de wind onverwachts tegen ons in het laatste stuk naar de finish, wat betekende dat we moesten opkruisen. Dit kostte ons tijd waardoor we 34 minuten te laat
finishten, wat resulteerde in 7 strafmijlen. Maar toch, we werden 8e in onze categorie.

De finish in Medemblik was zoals altijd een spectaculair gezicht. Er waren talloze andere boten om ons heen, en de competitieve sfeer was voelbaar. Ondanks de strafmijlen waren we blij dat wij de finish hadden bereikt en mengden wij ons in de festiviteiten. Na een lang etmaal op het water smaakten het diner en de wijn ons heerlijk!

De volgende dag genoten we van een geweldige zeiltocht terug naar IJburg. De omstandigheden waren gunstig en, en we konden ontspannen en tevreden terugkijken op onze race-prestaties!


Plaats een reactie

Inloggen om een reactie te plaatsen.


Er zijn nog geen reacties geplaatst