IJburg Sail naar Marker Wadden

Geplaatst op 09-07-2023  -  Categorie: Evenementen  -  Auteur: Carla Peddemors

Race tegen het naderend onweer

In het weekend van 8 en 9 juli jl. organiseerde het eventcomité van WV IJburg een IJburg Sailtocht naar de Marker Wadden. Zeven boten voeren mee, en met een totale bemanning van vijftien enthousiastelingen werd het een heel gezellig weekend. En spannend ook, met een tamelijk ongunstige en wisselende wind (zowel qua richting als qua kracht) en voor de zondag een naderend onweer waarvan de voorspellers het maar niet eens konden worden over het tijdstip waarop het zou losbarsten…..

Alle zeilen bijzetten dus en zowel voor de heen- als voor de terugtocht zo vroeg mogelijk het water op.

De Marker Wadden – gelegen in het Markermeer,  aan de zuidzijde van de dijk Enkhuizen-Lelystad – is een inmiddels tot volwassenheid uitgegroeid prachtig natuurgebied, dat wordt beheerd door Natuurmonumenten.  De haven biedt een beperkt aantal plaatsen, al kan er langs sommige steigers ook gestapeld worden aangelegd. Reserveren is niet mogelijk, dus als je een plek in de haven wilt veroveren moet je vroeg zijn of geluk hebben dat er weer boten vertrekken als jij net aankomt.

En dat geluk hadden wij. Een enkeling had een eigen plek, en na goede onderhandeling met de havenmeester (m/v)  kon een vijftal boten gestapeld worden aangemeerd, met als voordeel dat we dicht bij elkaar lagen en dus gemakkelijk konden overstappen om samen te proosten op de goede aankomst.  

Die gezelligheid werd in de avond voortgezet, toen wij voor een ‘American party’ verzamelden op het terras van het inmiddels gesloten Marker Wadden-café en daar met z’n allen van onze door ieder meegebrachte maaltijden genoten. Na een gezamenlijke wandeling naar de uitkijktoren om nog even van de zonsondergang te genieten was het vroeg naar bed geblazen, want gezien de naderende onweersdreiging moesten we de volgende dag weer vroeg vertrekken.

En dat lukte aardig. Zo omstreeks 8 uur voeren de eerste boten uit, en dankzij een gunstige wind plus wat motorondersteuning arriveerden de eerste schepen alweer kort na 12 uur bij onze IJburgse haven.

Het werd al met al een heel leuk weekend, met een lichte onderlinge competitie - wie maakt de meeste knopen en wie komt er het eerste aan? – en vooral veel gezelligheid.  En natuurlijk een goede oefening voor de Zeilen Markenwaddenrally, de zeilwedstrijd die WV IJburg op het programma heeft staan voor 19 augustus aanstaande.

Met dank aan Jan Willem, Pieter en Ellen van het eventcomité!

mw1

Het voordeel van gestapeld aanmeren: gezellig borrelen op de goede aankomst.

mw2

En dan de ’American party’ op het terras van het lokale café.


Plaats een reactie

Inloggen om een reactie te plaatsen.


Er zijn nog geen reacties geplaatst