‘Leg je boot in een haven aan de Oostzee, en beleef weer eens wat anders…’.

Geplaatst op 07-06-2023  -  Categorie: Algemeen  -  Auteur: Carla Peddemors

‘Leg je boot in een haven aan de Oostzee, en beleef weer eens wat anders…’.

Het verhaal van Marcel en Caroline van der Teems

“Inspirerend, uitdagend, goed idee!” Dit zijn enkele van de reacties op de presentatie van Marcel en Caroline van der Teems, tijdens onze clubavond op woensdag 7 juni jl.. Het verhaal over hun voornemen om na ruim 25 jaar zeilen op het IJsselmeer en andere Hollandse wateren, en hun gebruikelijke rondjes België en Groot-Brittannië, eens wat anders te gaan doen.  En hoe zij nu al sinds 2017 genieten met hun zeiljacht op de Oostzee. Een twintigtal leden was hierbij aanwezig.

Marcel en Caroline werden lid van WVIJburg toen zij tien jaar geleden op IJburg kwamen wonen, en hun zeilboot, een Hanse 371, met de opvallende naam ‘BooNooNooNoos’ bij ons in de haven wilden leggen. In 2017 moest het er maar eens van komen. Op zoek naar nieuw en uitdagend vaarwater! Wat zou het worden? De Franse of de Duitse kust?  Zij gingen om te beginnen op verkenning langs de Oostzee, en nadat zij hadden kennisgemaakt met een groot aantal prachtige jachthavens in o.a. Kiel trokken zij door naar het eiland Fehmarn, gelegen voor de kust ten noorden van Oldenburg. Fehmarn, een strategische plek, met de auto makkelijk bereikbaar vanuit Nederland, en van waaruit een scala aan zeiltochten over de Oostzee en langs de interessante kusten van Denemarken, Zweden, Polen en ook Noorwegen kunnen worden ondernomen.

Zij waren zeer onder de indruk. Dit zou de nieuwe ligplek voor de BooNooNooNoos moeten worden!

teems1

De jachthaven bij het eiland Fehmarn

teems2

De Hanse 371 van Marcel en Caroline

Op 18 april 2017 voeren zij weg uit de haven van WVIJburg, op weg naar de Oostzee. Na een voorspoedige tocht via Cuxhaven en dan van Brunsbüttel via het Kaiser Wilhelm kanaal dwars door het land naar Kiel, met mooie en historische vergezichten, bereikten zij de Oostzee. En korte tijd later arriveerden zij in de jachthaven Burgtiefe op het eiland Fehmarn. Een goed geoutilleerde haven, nabij het uit 1200 daterende stadje Burg, een naam die voor IJburgers toch vertrouwd in de oren klonk. En wat een leuke mensen, en wat een gezellig eiland, zij voelden zich er meteen thuis.

teems3

teems4

Marcel en Caroline op zee met de BooNooNooNoos.

En nu liggen zij daar dus al jaren, en van april tot half oktober – de boot moet verplicht in de lokale winterstalling – rijden zij zes keer per jaar naar Fehmarn om gedurende enkele weken een zeiltocht langs de vele kusten van de Oostzee te maken. Steeds weer een andere bestemming en steeds weer verrassend. Zo lieten zij mooie beelden zien van de kusten en havens van Zweden (zoals Malmö, waar tijdens de korte zomers altijd veel wordt gefeest, en waar je na een ochtendduik in het koude zeewater gewoon in je badjas naar de bakker gaat), de kusten en vaak historische havens van Denemarken (zoals het qua klederdracht en gezelligheid op ons eiland Marken lijkende Bornholm en het tolhuis aan de Sont uit de 17e eeuw), en natuurlijk de Zweedse kust, met het prachtige eiland Marstrand, waar je ontzettend goed moet oppassen op de omringende rotspartijen die vlak onder water zitten te wachten om je boot open te scheuren…. , maar elk rotsje, hoe klein ook, is goed gemarkeerd.

teems5

De rotskust van Marstrand…

Kortom, het bevalt Marcel en Caroline goed om hun boot in de Oostzee te hebben liggen. Lekker relaxed, en ook al lig je aan open water, je kunt gaan varen wanneer je wilt, je hebt geen last van getijden, al wordt de waterstand wel sterk beïnvloed door de wind. Maar een goede kapitein weet hoe dat werkt…  En zij zijn als IJburgse watersporters natuurlijk nog steeds lid van onze vereniging!

Marcel en Caroline, bedankt voor het interessante verhaal!

 

En tot slot:

Beste leden van WV IJburg, wil je vaker zo’n leuke clubavond meemaken? Een overzicht van al onze activiteiten vind je op onze kalender https://wvijburg,nl/activiteiten .

 

 

 


Plaats een reactie

Inloggen om een reactie te plaatsen.


Er zijn nog geen reacties geplaatst