Nieuwsbrief april 2022

25 juni 2024

Onze vereniging heeft een nieuwe havenmeester

Sinds bekend is geworden dat Peter zijn functie als havenmeester te willen beëindigen is het bestuur op zoek gegaan naar een nieuwe havenmeester. In de winterperiode hebben twee leden van de WV IJburg, Jean Paul Drabbe en Marcel Eilering, gezamenlijk deze taak als vrijwilliger op zich genomen. In deze periode hadden zich vier kandidaten aangemeld voor de functie. Uiteindelijk heeft het bestuur twee kandidaten uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek.

De twee kandidaten waren, elk met hun eigen kennis en kunde bij uitstek geschikt om de nieuwe havenmeester te worden. Een keuze maken was dan ook een moeilijke opgave. Het bestuur heeft na rijp beraad gekozen voor een man met al flink wat ervaring als achtervanger van Peter, een zeiler en bekend gezicht in de haven en met een hands on mentaliteit.

Het bestuur wil jullie hierbij Wouter Edelmann presenteren als Havenmeester van onze watersportvereniging. Hierbij wensen wij Wouter heel veel succes bij het vervullen en uitbreiden van zijn taak als havenmeester en beheerder van ons clubhuis. Wouter gaat vanaf 1 april, 20 uren per week aan het werk en zal snel dé gastheer zijn voor leden van onze vereniging en passanten in de haven.

Onze nieuwe havenmeester stelt zich voor

foto-wouter-havenmeesterMijn naam is Wouter Edelmann en ik ben de nieuwe havenmeester. Vele van jullie kennen mij vanuit de haven, van het klussen tijdens de bouw van het clubhuis of van andere verenigingsactiviteiten.
Ik ben opgegroeid met de watersport. De zomervakanties waren vaartochten door Nederland. Spelenderwijze heb ik alle kanten van de watersport leren kennen en is mijn liefde voor boten ontstaan. Op latere leeftijd was ik, als het maar even mogelijk was, in de jachthaven aan de Loosdrechts plassen te vinden.

Na enige omzwervingen ben ik terecht gekomen op IJburg. Samen met mijn vrouw, Anita Ravelli, zijn we in 2018 lid geworden van de watersportvereniging IJburg. Een watersportvereniging met een bijzondere haven in de stad Amsterdam en toch direct aan het open water. Het clubhuis was toen nog in aanbouw en omdat we toen nog geen boot hadden, konden we menig uurtje meehelpen met het afbouwen ervan. Dat was tegelijk een mooie gelegenheid om andere leden te leren kennen.
Nu, vier jaar later, bruist de vereniging van de activiteiten. Alle vormen van watersport, onder andere zeilen, roeien, motorbootvaren zijn er te vinden. En er worden activiteiten georganiseerd die nu al tot de klassiekers gerekend kunnen worden zoals de Markerwaddenrally. Iets waar ieder lid trots op kan zijn en deel van kan uitmaken.

Ikzelf ben trots om de functie van havenmeester van Peter over te nemen. Als havenmeester heb ik de verantwoordelijk voor het dagelijkse beheer. Dat is meer dan leden en passanten een ligplaats aanwijzen en zorgen dat alles netjes en in goede conditie blijft. Een haven vraagt meer dan enkel onderhoud. Er is altijd wel iets te verbeteren of aan te passen. Echter het belangrijkste is ervoor te blijven zorgen dat de haven en het clubhuis een plek is waar ieder lid en passant zich welkom en thuis voelt.

Er zijn verschillende werkzaamheden en activiteiten in de haven en in het clubgebouw waar iedereen een bijdrage aan kan leveren. Naast het steiger schrobben, onderhoud aan de verenigingsboten en aan ons clubhuis is er veel meer te doen. Hierbij kan je denken aan het mee organiseren van de activiteiten die we gelukkig als watersportvereniging IJburg weer kunnen uitvoeren. De activiteitenagenda is weer goed gevuld en samen kunnen we deze mooie evenementen tot een succes maken. We hebben als watersportvereniging alle middelen hiervoor in huis.

Heb je vragen, ideeën of lijkt het je leuk actief in te zetten voor de vereniging? Spreek me dan gerust aan. Ik ben bijna dagelijks in de haven aanwezig.

Groet Wouter Edelmann

Drinkwater is om te drinken

drinkwaterNadat een week of twee geleden naast een beetje regen ook een berg Sahara zand over ons heen is gekomen hebben enkele booteigenaren hun trots met drinkwater schoon gemaakt. Dit is, zoals de meeste van ons weten niet de bedoeling. Het drinkwatertappunt in de haven is alleen bedoeld voor het aanvullen van de drinkwatertanks aan boord. Voor het schoonmaken van de boot kan gewoon gebruik worden gemaakt van het water uit de haven. Wanneer je hiervoor een hogedrukspuit wilt gebruiken kan je deze koppelen aan de dompelpomp die hiervoor in de haven aanwezig is. Laten wij met z’n allen geen drinkwater verspillen wanneer er water in overvloed is om de boot schoon te maken.

Nesteldrang meerkoeten en andere soorten drijfsijsjes

meerkoetDe lente heeft ook de meerkoet en andere watervogels uit de winterrust gehaald en de nesteldrang neemt elke dag toe. Meerkoeten vinden een zwemplateau of andere opstapjes op boten vaak een geschikte plek om te broeden. Wanneer je een eerste aanzet van een nest aantreft is het verstandig dit te verwijderen. Dit om te voorkomen dat er daadwerkelijk een gezin wordt gesticht op je boot. Als je een nest op je boot vindt met daarin eieren en een broedend paar is het verboden de vogels te verjagen en het nest te verwijderen. Er zit dan niets anders op om je vaarseizoen pas na het broedseizoen te beginnen.