Nieuwsbrief april 2023

22 juli 2024

Aan alle leden van Watersportvereniging IJburg

 

Lezing "Waterplanten" - 26 april

Harm van der Geest is Universitair docent Benthische Ecologie en komt woensdagavond 26 april ons vertellen hoe het gaat met die waterplanten in ons vaarwater. Waarom groeien ze daar zo welig, is er iets aan te doen, wiens verantwoordelijkheid is dat dan, en wat kunnen we de komende tijd verwachten?
Kortom, een interessant onderwerp voor de leden van WVIJburg. Dus komt allen op 26 april naar ons clubhuis H2IJ. Binnenlopen vanaf 20u, aanvang lezing 20.30u.

Bericht uit de haven

Na een nat en grijs begin van het voorjaar lijkt het er op dat vanaf komend weekeind de temperatuur echt omhoog gaat. In het paasweekeinde konden we hieraan al even proeven. Veel boten in de haven werden ontdaan van hun winterkleed en vaarklaar gemaakt. De overwinteraars in onze haven zijn deels alweer vertrokken en de eerste verenigingszeiltocht naar Scheveningen is gevaren. De sluismeester is vanaf 1 april weer tot 23:30u aanwezig.

brugDit jaar staat er rondom de haven weer van alles te gebeuren. Komende maand worden er delen van het houten dek op de steigers vervangen. Er worden voor de passanten aan-uit walstroom voorzieningen aangelegd zodat de passant zelf walstroom kan afnemen en betalen.

Boskalis zal de komende tijd baggerwerkzaamheden uitvoeren in de IJburgbaai, om de vaargeul weer volledig op diepte te krijgen. En in september wordt de laatste brug op haveneiland aangelegd. Dit wordt een wandelbrug tussen het gebouw Jonas en het Four Elements Hotel. 

 

 

Passanten 

Dit jaar verwachten we weer veel passanten in onze haven. Veel watersporters hebben de voordelen van WV IJburg ontdekt en komen graag terug. Om alle passanten een overnachtingsplek te kunnen aanbieden hebben we alle vrije ligplaatsen weer hard nodig. Ben je 1 of meerdere nachten met jouw boot niet in de haven, meld je dan af op de website! Hier kun je ook een tijdstip aangeven wanneer je verwacht terug te zijn. Zo kan er voor worden gezorgd dat je ligplaats weer beschikbaar is zodra je terugkomt.

Zie https://wvijburg.nl/mijn-wvijburg/mijnboot waar je de volgende tabel kunt invullen:

afwezigheid

 

 

   

 

   

 

 

 

Gladde steigers

Dat de steigers zeer glad worden in de regen is de meesten van ons wel bekend. Dit is te verminderen door algengroei weg te boenen met water en een bezem. Vooral de vingersteigers kunnen door regen en algen gevaarlijk glad worden. Maak de vingersteiger naast je boot zelf schoon. Dit hoort bij het hebben van een ligplaats.
Voor wat het schoonhouden van de hoofdsteigers betreft gaan we de tweejaarlijkse steigerschrobdag weer nieuw leven inblazen. Hierover later meer. Ben je al enthousiast voor dit sociale evenement? Je kunt je je alvast aanmelden via retseemnevah.[antispam].@wvijburg.nl 

Meerkoeten, vaste bewoners van de haven

meerkoet

 

In de haven wonen enkele meerkoeten. Ze zijn al druk bezig nesten te bouwen en hebben de voorkeur voor plateaus aan de achterkant van boten. Let op, het verwijderen van een nest met eieren of kuikens is strafbaar! Je mag dus niet varen totdat het nest niet meer gebruikt wordt.
Het ongezien verwijderen van een nest met eieren of kuikens is door de vele bewoners die er rond de haven bij zijn gekomen onmogelijk.

Zie je het begin van nestbouw op je boot, haal dit dan direct weg.

Zie je een nest (in de maak) op de boot van je buren, attendeer ze hierop.

 

 

 

Het aanzicht van de haven

De meeste boten in de haven liggen er goed verzorgd bij. Helaas zijn er ook boten die al jaren geen aandacht of bezoek van de eigenaar hebben gehad. Onze haven is bedoeld als actieve haven. Het is geen stalling voor boten die niet gebruikt worden en jaar op jaar meer worden verwaarloosd. Niet varen met je boot is prima, maar houd je boot wel netjes, veilig en in conditie! Het mooie aanzicht van de haven, wij zullen er dit jaar meer aandacht aan geven.

Strandfeest 13 mei

strand

Op zaterdagmiddag 13 mei aanstaande is het feest op ons strand. Het strandseizoen wordt door de gemeente geopend, en vanaf 16u hebben wij een ledenborrel in en om ons ACRC. Tijdens die borrel willen wij onze nog naamloze boten dopen: onze 2x en onze nieuwe 4x+ (in de hoop dat de onlangs opgelopen schade dan is hersteld). Wij zijn op zoek naar enkele roeiers die in de Werkgroep Botendoop willen meedenken over de naamgeving van die boten en willen helpen bij het organiseren van de doop.

Op onze eerdere oproep via de Whatsappgroep hebben wij door alle paasdrukte nog geen reacties ontvangen, dus bij deze nogmaals: heb je zin en insipratie om mee te doen, meld je dan aan via neieor.[antispam].@wvijburg.nl
Wij zien je reactie graag tegemoet! En dan gauw aan de slag, want over 4 weken is het feest!

Jeugdzeilen

jeugdzeilen

Volgende maand, vanaf zondag 14 mei, is er weer iedere zondagochtend van 9:30 – 12:00 uur Jeugdzeilen! Jeugd vanaf 8 jaar kan zich hier nu weer voor aanmelden. Tijdens de trainingen leer je beter zeilen, slim opkruisen, zwaardbediening, hangtechnieken, stil liggen en de spelregels van het wedstrijdzeilen.
We hopen dat er weer zo veel mogelijk jonge zeilers mee doen dit jaar. Zeilen doen we in 3 typen
zwaardboten: Optimisten, RS Zests en RS Feva’s. Alle trainingsdata kun je terugvinden op
https://wvijburg.nl/activiteiten Aanmelden gaat ook via de website.
Heb je vooraf nog vragen, stuur dan gerust een mailtje naar neliezdguej.[antispam].@wvijburg.nl 

 

 

WVIJburg WhatsApp groepen

Voor de communicatie met en tussen leden van WVIJburg wordt gebruik gemaakt van een aantal WhatsAppgroepen. Veel roeiploegen hebben hun eigen appgroep, maar ook voor de algemene communicatie wordt whatsapp gebruikt.

app-groep-wvij-ledenapp-groep-wvij-zeilersIn de appgroep WVIJ leden staan nieuwsberichten voor alle leden van WVIJburg. De, communicatie is eenrichting vanuit de beheerders van deze groep. Het gaat om bijv de activiteitenagenda, sluisbediening, haventips, enz.
Nog niet bekend met deze appgroep? Het kan zijn dat je nog geen lid bent van deze appgroep.

De appgroep wv IJ zeilers is door actieve zeilers opgezet om elkaar van nuttige informatie en leuke gebeurtenissen op de hoogte te houden. Ben je zeiler en zit je er nog niet in?

Aanmelden kan via de QR codes.

Lukt het aanmelden via de QR niet, stuur dan een bericht naar retseemnevah.[antispam].@wvijburg.nl 

De appgroep WVIJburg roeien heeft eenzelfde doel, en het ziet er naar uit dat onze roeiers allemaal bij deze groep zijn aangesloten.

 

Activiteitenkalender

Zie ook https://wvijburg.nl/activiteiten 

  • 19 april Clubavond en Lowestoft Tochtvoorbereiding
  • 26 april Clubavond en Lezing “Waterplanten” met Harm van der Geest
  • 6 mei Klein Vaarbewijs 1 via Vaarwijs.nl
  • 17-20 mei Zeiltocht Lowestoft
  • 3 juni Basiscertificaat Marifoon incl Examen via Vaarwijs.nl
  • 7 juni Clubavond en Lezing “Zeilen in de Oostzee” met Marcel & Caroline van der Teems
  • 8-9 juli IJburgsail naar de Markerwadden
  • 19 augustus Zeilen Markerwaddenrally vanuit Haven IJburg
  • 16-17 september Ijburgsail naar Marken
  • 24 september IJmeer Challenge – Coastal Rowing wedstrijd

Er zijn bovendien verschillende roeiclinics gepland op het strand bij de ARCR-containers, te weten op 16, 23 en 30 april en op 7 en 13 mei. Zie voor meer informatie https://wvijburg.nl/coastal-rowing 

 

Het bestuur wenst alle leden een mooi en veilig vaarseizoen!