Nieuwsbrief januari 2021

24 mei 2024

nieuwjaarswens2Nieuwjaarswens

Beste WV IJburgers,
Een nieuw jaar kan niet beginnen zonder een terugblik op het oude jaar en een vooruitblik op het nieuwe. Vooral niet als het oude jaar een heel bijzonder jaar was. En dat was het afgelopen jaar natuurlijk.

Ook het oude jaar van onze vereniging werd getekend door de coronacrisis. In het voorjaar werden wij niet getroffen door een intelligente lockdown, maar een brute-force lockdown – een totale lockdown. In de weekenden en op de feestdagen werden de sluizen en bruggen in Amsterdam niet meer bediend, wat betekende dat onze haven op slot zat. Tegelijkertijd was 2020 ook het jaar waarin het ene weerrecord na het andere werd gebroken. Vooral in het voorjaar was het schitterend weer. En dus moest er toch gezeild worden, ook in de weekenden, wat leidde tot nieuwe taferelen: zondagavond rijen boten voor de sluis, wachtend tot ze maandagochtend naar binnen gevaren konden worden. De drang om te zeilen was zo groot dat zelfs met harde noordenwind gezeild moest worden, en boten dus werden afgemeerd voor de sluis, wild dansend aan de landvasten op lagerwal. Gelukkig konden in juni de coronamaatregelen versoepeld worden, waarna we nog een prachtig vaarseizoen hebben beleefd, met heerlijk weer.

In het afgelopen jaar hebben we ook afscheid moeten nemen van een actief lid van het eerste uur, Jan Kuipers. Hij heeft veel betekend voor onze vereniging: voor de aanleg van de haven, de damwand voor de sluis, het clubhuis. De warme herinneringen die op onze whatsapp groep na zijn overlijden werden gedeeld spreken wat dat betreft boekdelen. We gaan hem missen.

Het jaar kende ook vele hoogtepunten. We hebben een nieuwe loot aan onze stam mogen toevoegen: Amsterdam Watersports, dat ons clubhuis gebruikt om waterski en wakeboard lessen te geven. Bart Ypma heeft met zijn Zeilschool IJburg weer aan vele kinderen les mogen geven.

En gelukkig kon de Markerwaddenrally na uitstel toch gewoon doorgaan. Na vele jaren met weinig tot geen wind nu eindelijk een editie met wind, heel veel wind. Zoals Ben Rutte schreef: To spi or not to spi – that was the question. Eindelijk condities waarbij de ware zeilers konden opstaan.

Maar het spannendste avontuur afgelopen seizoen was voor mij niet op het water, maar in de leunstoel. Wat kan armchair sailing spannend zijn. Met harde wind en vier deelnemers van onze vereniging – Mabel de Vries, Jeffrey Leek, Pieter Buis, en Max Bolweg – was de 200 mijls solo een thriller. En de tocht van Max was bijbels: met miraculeuze voorvallen – wonderen – die uiteindelijk niet tot een glorieuze overwinning leidden, maar tot het kruis van de wedstrijdzeiler – opgave – en daarmee een veel diepere boodschap accentueerden: satefy always comes first.

Er valt nog veel meer te vertellen. Maar de terugblik en de vooruitblik horen natuurlijk thuis op de nieuwjaarsborrel. We hebben overwogen om een digitale borrel te organiseren, maar we merkten dat veel mensen ook Zoommoe zijn. Omdat velen van ons toch nog in een nautische winterslaap verkeren, de echt bikkels natuurlijk uitgezonderd, hebben we besloten de start van het nieuwe vaarseizoen te markeren met een voorjaarsborrel, die we hopelijk wel in real space kunnen houden, in of bij ons clubhuis. Aangezien we wendbaar moeten blijven zonder te gaan zwabberen hebben we een voorlopige datum vastgesteld: woensdag 7 april.

Een gelukkig en sportief 2021!

Namens het bestuur,
Pieter Rein

knrm2Donateurs KNRM
Elke watersporter kent wel iemand of heeft de ervaring uit eigen hand dat er nood op het water is en de KNRM opgeroepen wordt voor de nodige ondersteuning. De KNRM is actief op en naast het water, met boten, lifeguards en duikers. Er is een hele handige app genaamd “KNRM Helpt”. Met deze app krijg je handige informatie om goed voorbereid op pad te gaan. In de app zit de mogelijkheid om direct om hulp te vragen middels een rode knop die gelijk staat aan nood, hiermee wordt je doorverbonden met het Kustwachtcenter. De KNRM helpt ons op en rond het water, via https://actie.knrm.nl/doneren-2 kan jij de KNRM helpen met elk bedrag die je kunt missen eenmalig of op regelmatige basis. Met de donaties wordt er zorg gedragen dat de vrijwilligers goed getraind en opgeleid worden plus dat de materialen aan de hoogste eisen voldoen. Help jij de KNRM?

wim-hof-methode2Wim Hof Methode (WHM)
Op zondagmiddag 7 maart en 28 maart is er in het clubhuis een Wim Hof Workshop gepland; Wim Hof staat ook wel bekend als de “Ice man”. In de workshop wordt uitgelegd hoe de WHM werkt en wat het doet met je lichaam. Met de ademhalingsoefeningen kom je meer tot jezelf en bereid je je voor op het ijsbad. Met de koudetraining maak je je lichaam sterker, het geeft een mentale en fysieke boost. Zelf ervaren is weten! De workshop wordt afgesloten met verse soep en een broodje. Bart van Stein is een gecertificeerd Wim Hof instructeur en woonachtig op IJburg. De workshop kost normaal € 99,- echter voor leden van WVIJburg zijn er voor deze workshop twee plaatsen gereserveerd met een korting van €30,-. Meld je hiervoor rechtstreeks aan bij Bart van Stein via trab.[antispam].@vanstein.nu. Aanmelden kan ook via de site van Wim Hof Innerfire – klik HIER. Wie het eerst komt wie het eerst maalt! Bij grote belangstelling kan er nog een workshop worden gepland specifiek voor leden van WVIJburg. Heb je vragen over de workshop, neem dan gerust contact met op met de instructeur Bart van Stein. Zijn email adres is trab.[antispam].@vanstein.nu of 06-29505001. Of bezoek zijn site vanstein.nu.

kascommissie2Kascommissie
Het financiële jaar 2020 is ten einde, dat betekent dat het administratiekantoor gaat starten met het opstellen van de financiële jaarrekening 2020. Als onderdeel hiervan is het van belang dat de kascommissie de cijfers controleert en als laatste stap de jaarrekening tekent indien inderdaad akkoord bevonden. Verwachting is dat wij eind februari de concept jaarrekening zullen ontvangen waarna de kascommissie de cijfers zal gaan beoordelen. De kascommissie dient te bestaan uit minimaal twee personen, op dit moment is Anita Ravelli als enige lid van de kascommissie en is er een mede lid nodig om haar te ondersteunen in deze belangrijke taak. Wil jij samen met Anita deze taak behartigen en tezamen met het bestuur de jaarrekening 2020 beoordelen en indien akkoord aftekenen, meld je dan aan middels een email naar retseemgninnep.[antispam].@wvijburg.nl