Nieuwsbrief maart 2022

24 mei 2024

Voorjaars ALV

alvOp donderdagavond 21 april 2022 staat de algemene ledenvergadering van het voorjaar gepland.

In deze ALV zal ondermeer de jaarrekening 2021 worden gepresenteerd.

Een officiële uitnodiging zal in de weken voorafgaande aan deze datum wordt uitgezonden, zet het alvast in de agenda!

 

Vignet Amsterdam Binnenwater

We hebben via de media vernomen dat de gemeente Amsterdam met ingang van 2022 hetvignet doorvaart vignet heeft ingevoerd. De communicatie van de gemeente rondom dit vignet en de vignetten in het algemeen blinkt niet uit in duidelijkheid. Om toch duidelijkheid te krijgen voor onze leden hebben we een aantal concrete vragen gesteld aan programma varen van de gemeente Amsterdam. Op basis van de antwoorden op deze vragen lijkt het er vooralsnog op dat de ligplaatshouders in onze haven het doorvaartvignet aan moeten schaffen. Tot medio 2022 zullen er waarschuwingen uitgedeeld worden en nog geen boetes opgelegd worden. Lees hier de complete beantwoording van onze vragen.

PDF

Verduurzaming

Naast vragen over vignetten bestaan er onder de leden ook zorgen over de praktischeopladen 2 uitvoerbaarheid en financiële haalbaarheid van de elektrificatie van hun boten. Hoewel de verplichting buiten de ring pas in 2030 een feit is moeten wij ons als vereniging toch voorbereiden en in kaart brengen wat de gevolgen zijn voor onze leden. Bij het vaststellen van Nota varen 2, het beleidsdocument dat de basis vormt voor voor deze maatregelen, is een motie aangenomen om voor zeilschepen een uitzondering te maken. In Nota varen 2 is daarna een tekst opgenomen die stelt: "Voor zeilschepen die alleen op Amsterdams binnenwater met motor varen om vanuit een haven naar een vaargebied (vallen buiten het Amsterdamse binnenwater) te gaan, zal een uitzondering gemaakt worden wat betreft de verduurzamingseis. De komende tijd wordt verder uitgewerkt voor welke vaartuigen de uitzondering precies geldt en onder welke voorwaarden". Het bestuur heeft deze kwestie op de radar is in gesprek met de wethouder om verdere duidelijkheid te krijgen. Lees complete reactie van de wethouder op deze motie.

PDF

Objectbediening Amsterdam

sluisZoals jullie waarschijnlijk al via de media hebben kunnen vernemen heeft Waternet besloten de sluis en brug op haveneiland niet langer van afstand te bedienen. De aanhoudende problemen met het bedieningssysteem maken dat een veilige bediening op afstand niet gegarandeerd kan worden. De sluis zal dus weer als vanouds op locatie bediend worden.

Waternet heeft de vereniging inmiddels op de hoogte gesteld van dit besluit maar kon nog niet aangeven wat de consequenties voor de bedieningstijden zullen zijn. We gaan er echter vanuit dat de bediening minder frequent zal zijn en wellicht gedurende de winterperiode alleen op afspraak.  Vanuit het bestuur gaan we met Waternet en de gemeente in gesprek om de schade zo veel mogelijk te beperken.

Coastal Rowing in de liftcoastalrowing 2

Coastal Rowing groeit snel. Zoals ook te lezen op http://www.roeien.nl zijn er inmiddels zo’n 35.000 Coastal roeiers wereldwijd waarvan 500 in Nederland, verdeeld over 15 verenigingen waarvan WV IJburg er 1 van is! Door onze unieke ligging aan het Markermeer is deze roeivariant voor ons ideaal.

Wil je het Coastal roeien eens een keer proberen? Stuur dan een mailtje naar neieor.[antispam].@wvijburg.nl We nodigen je dan graag uit voor een roeiclinic (data volgen binnenkort op de activiteitenkalender). Ook niet-leden zijn welkom. Dus zegt het voort! Ben je een ervaren roeier, dan kun je instromen in een van onze ploegen. We vinden het leuk om kennis te maken!

Meer informatie over het roeilidmaatschap bij WV IJburg staat op https://wvijburg.nl/coastal-rowing

Wij hopen dit jaar dan ook weer veel meer mensen enthousiast te krijgen voor deze prachtige nieuwe sport op IJburg.

Onze Coastal boot ligt nu nog bij Kano op IJburg, maar in april verhuizen we weer terug naar het strand. Daar krijgen we, samen met andere roeiverenigingen en de surfschool, weer een eigen plek. Tijdelijk, maar er wordt achter de schermen hard gewerkt aan een definitieve plek op IJburg. Dat gaat heel mooi worden: een echt Coastal Rowing Centre.

Olympische ambities

Coastal Rowing wordt zowel recreatief als op wedstrijdniveau beoefend. Per april zullen wij als vereniging ook officieel lid worden van de Koninklijke Nederlandse Roei Bond (KNRB). We mogen dan dus meedoen aan wedstrijden, in onze eigen clubkleuren!

De Coastal Rowing klassement bestaat uit acht wedstrijden. Daarnaast zal deze zomer voor het eerst een Beach Sprint wedstrijd worden georganiseerd. Dat wordt waarschijnlijk de nieuwe spectaculaire wedstrijd voor de Olympische Spelen in 2028. Leuk om te zien vanaf het strand. Waarschijnlijk wordt dat 8 juli bij de Pier van Scheveningen.

Hieronder de wedstrijdkalender.clubkleuren-cr

 1. 23 april – KNZ&RV Royal Pampus Cup
 2. 7 mei – Hollandia Medemblik
 3. 11 juni – SRV Coastal Cup
 4. 25 juni – Coastal Loosdrecht*
 5. 21 augustus – North Sea Coastal Cup
 6. 4 september – Rotterdam Harbour Races
 7. 10 september – Coastal Katwijk
 8. 25 september - IJmeer Challenge*

 * zeer geschikt voor beginnende ploegen

 

WV IJburg Zeilteam 2022 voor de jeugdjeugdzeilen

Zondag 24 april a.s. is de aftrap van het nieuwe zeilseizoen voor de jeugd. We trainen met Optimisten, de RS Zest boten (als pilot) en de RS Feva’s. Alle trainingsdata zijn te vinden op https://wvijburg.nl/activiteiten.

De trainingen

Het doel van de trainingen is om nog beter te leren zeilen en (voor wie dat leuk vindt) om mee te kunnen doen aan zeilwedstrijden. Je kunt meedoen aan deze trainingen als je 2 weken zeilschool (of vergelijkbaar) hebt gedaan en zelfstandig naar een bovenwinds punt kunt zeilen. Alles wat je nodig is om mee te kunnen doen aan wedstrijden, wordt geoefend. Denk hierbij aan het slim opkruisen, zwaardbediening, hangtechnieken, stil liggen, starten en de spelregels.

Als kinderen (weer) mee willen doen, geef ze dan z.s.m. op. Dan ben je verzekerd van een plek in het team. Meer informatie is te vinden op https://wvijburg.nl/jeugd

Deelnemen

Informatie voor ouders

Voor het begeleiden van de wedstrijden hebben we altijd hulp nodig. Heb je daar ervaring mee en wil je helpen? Of heb je andere ideeën voor leuke clubactiviteiten voor jeugdleden en zou je willen helpen bij de organisatie? Stuur dan een mailtje naar neliezdguej.[antispam].@wvijburg.nl

Gezocht Vrijwilligers Clubgebouwklussers-gezocht

Een vereniging kan niet zonder leden, maar een vereniging kan al helemaal niet zonder leden die zich als vrijwilliger in willen zetten. Dit kan op vele manieren, van bestuur tot barbezetting, van klusser tot commissielid. We kunnen echt niet zonder!

Waar we vooral naar zoeken zijn mensen die bereid zijn af en toe wat onderhoudswerk (klussen) willen uitvoeren. Een gebouw, en met name een houten gebouw, heeft constant klein onderhoud nodig. Maar ook aanpassingen en verbeteringen zijn aan de orde. Dus ben je handig met de hamer, zaag of verfkwast, kom het klusteam versterken. Ook mensen met een elektra achtergrond zijn welkom. We werken voornamelijk op de woensdagochtend, onder het genot van een kop koffie. Maar op andere dagen kan er ook gewerkt worden indien dat je beter schikt. Meld je aan en maak het onderscheid. In dit overzicht tref je een lijst aan met klussen die nog liggen te wachten op enthousiastelingen, op jou dus!

Nu we na de Coronabeperkingen weer volop van het clubgebouw gebruik kunnen maken, zijn de nodige vrijwilligers weer van levensbelang. Wil je meedoen in een poule van vrijwilligers op diverse gebieden binnen de vereniging, geef je dan op bij via taairaterces.[antispam].@wvijburg.nl 

Aanmelden

Ligplaatshouders houden hun 'stoepje' schoon

steiger-schrobbenHet afgelopen weekend was weer zonovergoten. De lente is in aantocht. In de haven wordt het al maar drukker. Alle handen gaan weer uit de mouwen om de boot klaar te maken voor een mooi watersportseizoen. Naast al het varend materieel komt ook de haven uit haar winterslaap en moet weer spik en span aan de lente beginnen. De havenmeesters en ik willen jullie dan ook vragen deze maand de vingersteiger waarin je ligt aangemeerd te schrobben en vrij te maken van gevaarlijk gladde algen en mos.

Binnenkort krijgt een aantal ligplaatshouders de vraag mee te helpen bij het schrobben van de hoofdsteigers. Dit is een klus die wij gezamenlijk in het voor- en najaar oppakken. Houd je mailbox in de gaten of geef je nu al op als vrijwilliger. Samen maken wij en houden wij de haven schoon en veilig.

Ook de verenigingsvloot moet weer zeilklaar gemaakt worden. Dit is meestal een klusje dat met drie á vier vrijwilligers in een kleine twee uur is geklaard. Voor dit werkje en het steigerschrobben kan je je aanmelden via retseemnevah.[antispam].@wvijburg.nl

Aanmelden

Activiteitenprogramma

De activiteiten commissie heeft weer nagedacht over de organisatie van leuke voorjaarsactiviteiten. 

Vooralsnog ziet de planning er als volgt uit, inschrijven kan via de site:

 • 30 maart – Film
 • 13 april – Electrisch varen: uitdagingen en mogelijkheiden door Anne Kloppenborg
 • 23 april - Bedankfeestje Peter
 • 11 mei - PubQuiz
 • 21/22 mei – IJburgSail

We zijn nog op zoek naar leuke ideëen en mensen die interesse hebben om aan te sluiten bij de activiteiten commissie.

Aanmelden